Dit is dé interactieve ontmoetingsplaats voor het FPZ-werkveld vol uitdagende, interessante en boeiende activiteiten, events en netwerking.
In het artikel “Farmaceutisch Consulent; spin in het web van de apotheek” in Apotheekteam Magazine vertelt Randi Vat meer over de CanMedsrollen en opleidingscompetenties binnen de Hbo-opleiding Farmaceutisch Consulent. Ze staat in dit artikel tevens stil bij de impact van het opleiden van een Hbo-er op het apotheekteam de apotheekorganisatie. Het gehele artikel kan je hier lezen. Wil je voor jouw opleiding of organisatie je eigen competentieraamwerk ontwikkelen, neem dan contact op met Randi Vat.
Op 24 november lanceerde de Vereniging van Jonge Apothekers haar visiedocument voor de komende jaren. Een interessante visie, waarin de patiëntbeleving centraal wordt gezet en de apotheek als medicatie-expert de rol van voorschrijver krijgt. Je kunt hier het visiedocument downloaden.
De VJA helpt jonge apothekers op weg tijdens de belangrijke eerste jaren van hun carrière. De leden steunen elkaar in hun streven naar verbetering van hun eigen functioneren als onafhankelijk professional. Deze professionalisering is onlosmakelijk verbonden met het optimaliseren van de dienstverlening aan patiënten. Meer over de VJA kan je lezen op www.vja.nu.
Op 2 november werkten afgestudeerde Farmaceutisch Consulenten in de workshop ‘FC at work: the way forward!’ aan hun geheel eigen en persoonlijke invulling van hun functie als FC. Het was een enerverende avond en er is hard gewerkt. Er was ook tijd voor plezier en uitwisseling van ervaringen. In de korte impressie lees je er meer over.
Patiënten vinden dat ze niet altijd voldoende informatie krijgen over de medicijnen die ze krijgen voorgeschreven en waarom daarvoor is gekozen. Ook worden zij van tevoren niet altijd goed ingelicht over mogelijke bijwerkingen. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM, uitgevoerd in opdracht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Hiervoor zijn patiënten die veel geneesmiddelen gebruiken geïnterviewd. Lees hier het artikel of download het onderzoek.
Interessante toekomstbeelden en technologische ontwikkelingen met impact op de farmaceutische patiëntenzorg en de apotheek. Lees hier het gehele artikel.
In het Domeinspecifiek referentiekader Farmacie worden het kennisdomein van de farmacie, de wettelijke kaders en de doelstellingen van de bachelor- en masteropleidingen Farmacie beschreven. Het raamplan beschrijft de landelijke eindtermen van de universitaire opleiding tot basisapotheker en gebruikt daarbij het CanMEDS-model als raamwerk voor het formuleren van de competenties van de basisapotheker. Je kunt het gehele document hier downloaden.
Ben jij benieuwd of het beroep van farmaceutisch consulent iets voor je is, bekijk dan deze video.
Bekijk dan deze video.
Het FPZ Instituut streeft naar duurzame en geïntegreerde competentie-ontwikkeling voor en door FPZ Professionals. Jij bent zo’n FPZ Professional en weet als geen ander wat er op het gebied van farmaceutische patiëntenzorg in jouw apotheekpraktijk speelt. We nodigen je daarom uit ons te laten weten waar jij je persoonlijk verder in wilt ontwikkelen of waar jouw apotheekteam behoefte aan heeft. Ben jij expert in een specifiek onderdeel en wil je jouw kennis en expertise delen met vakgenoten, dan horen we dat graag en kijken we samen hoe we jou een podium kunnen geven. Wij geloven in co-creatie en vragen je daarom jouw ideeën met ons te delen. Jouw bijdrage wordt gewaardeerd: klik hier voor het antwoordformulier. Na het insturen van dit formulier ontvang je van ons een attentie.
Maar goed dat we routines en gewoontes hebben. Je moet er niet aan denken dat je bij alles steeds opnieuw zou moeten uitvinden hoe iets werkt of gaat. Denk aan autorijden; je herinnert je vast nog je eerste autorijles. Dat ga ik nooit leren: gas geven, sturen, schakelen, ruitenwissers, spiegels kijken, remmen, op medeweggebruikers letten….en dat allemaal tegelijk. Nu doe je dat automatisch en als vanzelf. Dat is natuurlijk fijn. Je hoeft bijvoorbeeld ook niet meer elke ochtend erover na te denken dat je je tanden poetst, dat doe je gewoon! Helaas slijten er ook minder mooie of goede gewoontes in: zonder erbij na te denken heb je alweer een snoepje in je mond of laat je je afleiden door appjes en mail. Bekijk het filmpje van Charles Duhigg maar eens.
Geef jij feedback op het resultaat of op het proces? Kijk wat een ‘fixed’ of ‘growth mindset’ doet met je potentie om je verder te ontwikkelen. De kracht van ‘not yet’. Carol Dweck weet daar alles van.
Voor (h)echte en effectieve samenwerking heb je een aantal bouwstenen nodig die als atomen in een molecuul aan elkaar verbonden zijn. Mis je er een, dan is er een andere reactie en interactie. Doe je te veel van het een en te weinig van het ander, dan loopt de onderlinge wisselwerking eveneens spaak en ontstaat er een geheel andere chemie. Lees hier meer over de bouwstenen voor succesvol teamwork in de apotheek?
Constructieve feedback is een van de belangrijkste bouwstenen voor persoonlijke ontwikkeling en teamwork. Wil je weten of de omstandigheden binnen jouw apotheek goed zijn om feedback te vragen of te geven? Vul de vragenlijst in en kijk of jouw apotheek en je apotheekteam er klaar voor zijn.
Ben je praktijkbegeleider van een Hbo-student of begeleid jij stagiaires in jouw apotheek? Klik hier voor tien tips voor succesvolle praktijkbegeleiding.